Viral Marketing: dit moet je doen!

Veel marketingstrategieën zijn tegenwoordig ouderwets, maar viral marketing is dit niet. Deze strategie stamt uit het eind van de jaren ´90 en is gebaseerd op het gebruik van sociale media. Bedrijven proberen met een post op een social media platform ´viral´ te gaan om zo bijvoorbeeld je naamsbekendheid te vergroten. Denk hierbij aan bedrijven die invloedrijke mensen producten toesturen, zodat deze mensen hun volgers over deze producten vertellen.

Waar is viral marketing op gebaseerd is

De basis is het mond-tot-mond principe. Bedrijven willen met een filmpje wat viraal gaat mensen aanzetten tot het praten over hun product. Zo kan iets zich, net als een virus (vandaar ‘viraal’), snel verspreiden. Bedrijven proberen dit vaak via bekende en invloedrijke personen, omdat die een groot bereik hebben op social media en daarom perfect zijn voor het promoten van hun product. Bedrijven hopen dat mensen hun product dan gaan kopen, omdat ze het bij een invloedrijk persoon hebben gezien en dat ‘’na willen doen’’.

Waarom wel/geen viral marketing?

Het grootste voordeel van viral marketing is de lage kosten die ermee verbonden zijn. Een leuke/speciale afbeelding maken en die posten kost lang niet zoveel geld als een reclame maken, om deze daarna op de televisie uit te laten zenden. Veel televisie- en radiostations vragen een flinke prijs voor het uitzenden van een reclame. Iets posten op social media is daarentegen gratis.   

Een nadeel is dat niet te voorspellen is of iets viral gaat. Bij een reclame op tv is er een ´dwang-factor´, mensen die tv kijken krijgen jouw reclame te zien. Op social media is dit anders. Consumenten kijken op platforms zoals youtube niet graag naar reclames, zeker niet vrijwillig. Daarom moet een goede reclame (een ‘’viral’’) niet als een reclame overkomen. Dat is voor bedrijven lastig, omdat concepten vaak geen twee keer werken en er dus steeds nieuwe ideeën bedacht moeten worden.