We weten dat de “gratis” of ingebouwde spellingcontrole zoals Microsoft Word of Google Docs niet onkwetsbaar is: deze garandeert helaas niet dat de tekst correct is. Wat is de reden waarom de spellingcontrole bepaalde fouten niet heeft gedetecteerd? Wat kunnen we ondanks deze fout doen om perfecte, smetteloze tekst te leveren?
Waarom kunnen we de spellingcontrole niet blindelings vertrouwen?
1. Eenvoudige spellingcontrole-routines voor woordenlijsten
De spellingcontrole gebruikt een ingebouwd woordenboek van bestaande Nederlandse woorden en kan de context van de woorden in de zin niet zien. Het zal bijvoorbeeld ten onrechte goedkeuren als “verassing” (zoals bij een crematie) in plaats van “verrassing” omdat “verassing” en “verrassing” beide bestaande Nederlandse woorden zijn.
2. De spellingcontrole controleert alleen de spelling van een enkel woord
“De ze zin is waarde loos.”
De bovenstaande zin telt de spellingcontrole correct omdat de afzonderlijke woorden “de”, “ze”, “waarde” en “loos” bestaande Nederlandse woorden zijn. Ook hier controleert de spellingcontrole niet of de zinsbouw correct is, maar alleen of een enkel woord correct is geschreven.
3. Aangrenzende herhaalde woorden in een zin worden altijd als fout beschouwd
“Heb je je zin wel correct geschreven?”
De spellingcontrole vindt deze correct geschreven zin onjuist omdat het woord “je” twee keer naast elkaar in de zin voorkomt.
4. De spellingcontrole weet niet wat je bedoelt, of je zinsbouw correct is en of hij alle samengestelde woorden correct telt
En… dat is niet geweldig.
Maar er zijn ook oplossingen!
Er zijn wel degelijk manieren om al dan niet samen met een spellingcontrole een correcte tekst af te leveren.
1. Woorden handmatig uit het woordenboek verwijderen
Er is een mogelijkheid om ongebruikelijke woorden zoals ‘verassing’ uit het woordenboek te verwijderen. Als je na het verwijderen per ongeluk nog een keer dat woord typt zal de spellingcontrole dit woord als fout rekenen. Echter is deze oplossing niet helemaal ideaal omdat je correct Nederlandse woorden uit het woordenboek haalt.
2. “Principe van meerdere ogen”
De gratis spellingcontrole is een geweldige uitvinding, maar om er zeker van te zijn dat de tekst correct is, moet je meerdere hulplijnen gebruiken. Laat een vriend, kennis of familielid die de taal machtig is nog eens kijken.
3. Laat je tekst een nacht staan
Dit klinkt misschien simpel, maar het werkt wel. Meestal ben je zo gefocust op de inhoud van de tekst dat je spel- en grammaticafouten leest. Leg de tekst een nachtje opzij, je zult zeker wat fouten vinden of een zinsstructuur willen veranderen.